Dzień Czekolady na świecie

Kategorie artykułu: News

 

7 lipca obchodzimy jedno z ulubionych świąt wszystkich łasuchów. Dzień czekolady! Skąd pochodzi to święto i jak jest celebrowane na świecie?

Zalety spożywania czekolady

Poza dużą kalorycznością czekolada może być również bardzo zdrowa. Oczywiście najlepszym wariantem jest ta gorzka zawierająca ponad 70% miazgi kakaowej oraz masło kakaowe.

Spożywanie czekolady powoduje wzrost poziomu serotoniny, co znacząco poprawia nastrój i dodaje energii. Czekoladowe produkty wpływają również na układ odpornościowy, chroni przed nowotworami i stymuluje pracę mózgu (dzięki wysokiej zawartości magnezu). Smakołyk konsumowany w czasie ciąży wpływa pozytywnie na rozwój płodu.

Warto również podkreślić, że czekolada jest jednym ze słodyczy, który nie powoduje próchnicy, a wręcz chroni przed jej rozwojem. Przysmak ten zawiera również dużą ilość magnezu.

Historia Dnia Czekolady

Data obchodów czekolady nie jest przypadkowa. Szacuje się, że to właśnie 7 lipca 1550 roku Krzysztof Kolumb przywiózł pierwsze ziarna kakaowca do Europy.

W Ameryce Południowej czekolada była znana już w starożytności. Majowie oraz Astekowie stosowali ziarna kakaowca do przyrządzania „napoju bogów” podawanego w celach leczniczych oraz podczas ważnych wydarzeń.

Renesansowi Europejczycy nie znali zastosowania ziaren kakaowca. Dopiero w XVII wieku stało się popularne picie kakaowego napoju z cukrem, natomiast 2 wieki później pojawiła się pierwsza tabliczka czekolady (Francis Fry).

Obecnie czekolada jest produkowana w rozmaitych wariantach. Od tych płynnych i słodkich, aż po bardziej nietypowe, jak czekolada z chill albo z solą himalajską. W 2018 roku trafiła do sprzedaży różowa czekolada, której kolor wynika z zastosowania ziaren kakaowca rubinowego.

Dzień Czekolady na świecie

Święto to jest obchodzone również regionalnie w różnych terminach:

  • w Polsce 12 kwietnia;
  • w USA 28 października jako Narodowy Dzień Czekolady oraz 13 września jako Międzynarodowy Dzień Czekolady (obchody realizowane przez Amerykańskie Narodowe Stowarzyszenie Cukierników);
  • w krajach Afryki Zachodniej jest to 14 lutego;
  • na Łotwie – 11 lipca.

Istnieją również różne warianty czekoladowego święta – 10 stycznia obchodzone jest święto czekolady gorzkiej, 28 lipca mlecznej, natomiast 22 września białej. W łasuchowym kalendarzu wart również zaznaczyć datę 16 grudnia, kiedy to przypada Dzień Pokrywania Czekoladą Czegokolwiek.

Ciekawostki o czekoladzie

  • Angielska nazwa czekolady – chocolate wywodzi się z azteckiego xocolatl, co oznacza gorzka woda.
  • Szacuje się, że przeciętny Kowalski spożywa około 6,3 kg czekolady rocznie.
  • Czekolada pojawia się w wielu filmach. Ten smakołyk odgrywa ważną rolę w takich dziełach, jak: Czekolada, Charlie i fabryka czekolady, Forrest Gump, Mary i Max, czy Matylda.
  • Według legendy aztecki cesarz Montezuma II wypijał każdego dnia aż 50 kubeczków kakaowego napoju z chilli.
  • Aż 40% światowej produkcji czekolady pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej.
  • Drzewo kakaowca może rosnąć nawet przez 200 lat, jednak jego owoce nadają się do wykorzystania tylko przez 25 lat jego uprawy.
  • Zapach czekolady sprzyja kupowaniu książek, zwłaszcza kulinarnych oraz o tematyce romantycznej.
  • Czekoladę można przedawkować. Jej nadmierne spożycie wiąże się ze zwiększeniem ilości teobrominy w organizmie, co może skutkować niewydolnością serca, odwodnieniem, zapaleniem nerek, a nawet zawałem.
  • Czekolada jest szkodliwa dla większości zwierząt, gdyż nie są skłonne do jej trawienia. Dla psów, kotów, koni oraz papug spożycie czekoladowych jest bardzo niebezpieczne.
  • Z uprawy kakao utrzymuje się blisko 14 mln ludzi na całym świecie.

Artykuł przygotowała Magdalena Cerecka