Międzynarodowe święto kawy
Espresso, americano, cappuccino, latte – która kawa jest Twoją ulubioną?
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki tego aromatycznego napoju. Kawa wśród swoich zalet zachwyca bogatym smakiem i aromatem, pobudza do działania, poprawia samopoczucie oraz niweluje pierwsze oznaki zmęczenia.
W Polsce jedna osoba wypija średnio napój z 3 kilogramów ziaren rocznie. Nie daje nam to miejsca w czołówce, gdyż np. w Finlandii jest to aż 13 kilogramów ziaren na osobę. Mimo wszystko około ¾ Polaków wypija przynajmniej jedną filiżankę kawy dziennie. Nic więc dziwnego, że ten aromatyczny napój doczekał się swojego święta, które przypada na 29 dzień września.
Historia kawy
Legendy mówią, że kawa przywędrowała do nas z Etiopii. Pasterz wypasający kozy dziwił się, że są one nieco pobudzone i zaczął poszukiwania tego, co mogło to spowodować. Okazało się, że zwierzęta zjadały ziarna kawowca. Tak właśnie zaczęto spożywać napój, który do dziś jest uwielbiany przez miliony osób na całym świecie.
Pierwsze dowody na to, że konsumowano kawę w formie najbliższej do tej, którą znamy dziś, pochodzą z Jemenu. W XV wieku społeczności muzułmańskie miały spożywać kawę, aby czuwać w trakcie długich religijnych ceremonii.
Europejczycy smak napoju poznali w XVI wieku a pierwszą osobą, która jej spróbowała, był papież. Kawa do Polski trafiła za panowania Augusta II Mocnego, pod koniec XVII wieku. Wcześniej, bo już w XIII wieku napojem delektowali się mieszkańcy krajów arabskich.
Skąd bierze się kawa?
Kawę uprawia się w klimacie umiarkowanym, w żyznej glebie, lub w specjalnie przygotowanym podłożu w szklarniach. Jeden krzak może owocować przez 20 lat, ale pierwszego zbioru doświadczymy dopiero po dwóch latach od posadzenia rośliny.
Owoce kawowca zbierane są ręcznie lub mechanicznie, ale tylko zbiór ręczny daje najlepsze efekty, gdyż każdy owoc dojrzewa indywidualnie. Następnie ziarna pozbawiane są łupin i wypalane. W dużej mierze od procesu wypalania uzależniony jest smak i aromat, jaki otrzymamy.
Kawowe ciekawostki
- Kawa zaraz po ropie naftowej jest drugim towarem handlowym na świecie;
- Największym dostawcą kawy jest Brazylia. Produkuje się tu około 2,8 mln ton rocznie. Gospodarka Brazylii w większości związana jest z kawą. Następnymi pod względem ilości produkcyjnych są Wietnam i Kolumbia;
- Kopi Luwak to najdroższy gatunek kawy na świecie. Roczne zbiory ziaren wynoszą tylko 300-400 kilo. Za filiżankę napoju, który parzony jest z ziaren wydobywanych z odchodów łaskuna, należy zapłacić około 100 zł;
- W Polsce największą popularnością cieszy się kawa mielona. Sprzedaje się tu jej, aż 75%.
- George Washington (przedsiębiorca z Gwatemali), w 1906 roku opracował proces produkcji kawy rozpuszczalnej. W 1910 rozpoczął produkcję na większą skalę. Kawa, która łatwo się rozpuszczała, była bardzo popularna wśród żołnierzy w okopach w czasie I wojny światowej;
- W 1674 roku, w Wielkiej Brytanii wprowadzono zakaz spożywania kawy mężczyznom powyżej 60 roku życia;
- Główny podział gatunków kawy to robusta i arabica. Robusta ma kwaskowaty, surowy smak i posiada większą zawartość kofeiny. Arabika smakuje delikatniej i jest mniej kwaśna. Drzewko arabiki osiąga wysokość do 5 metrów, a robusty nawet do 10 metrów;
- Voltaire, czyli pisarz Francois-Marie Arouet spożywał codziennie około 40 filiżanek mieszanki czekoladowo-kawiarskiej. Zmarł w wieku 83 lat;
- Filiżanka z kawą może być piękna. Sztukę dekorowania napoju nazwano „latte art.”.;
- Pierwszy ekspres do kawy został stworzony w 1906 roku we Włoszech;
- Nie tylko kawa zawiera kofeinę. Standardowa filiżanka zawiera jej 50-55 mg, a szklanka najzwyklejszej herbaty, czy puszka coli po około 45 mg;
Niezależnie, czy jest to poranna filiżanka kawy w łóżku, czy szybki łyk kawy w biurze lub popołudniowy, pełny kubek tego aromatycznego napoju, jest to idealny pretekst do rozmowy. Spotkania z przyjaciółmi przy kawie, wspólne wyjścia do kawiarni na dużą latte czy rodzinne obiady z deserem i filiżanką kawy, to właśnie idealne przykłady jej magii. Kawa łączy i sprawia, że kawałek ciasta smakuje idealnie. Dla wielu jest to napój, który sprawia, że początek dnia staje się lepszy i przyjemniejszy.
Artykuł przygotowała Sandra Tyl