Wielkanocne potrawy w Europie
Trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez typowo polskich potraw. Żurek, jajka, biała kiełbasa, babki, czy mazurki towarzyszą biesiadnikom praktycznie na każdym stole. Jakie potrawy są najpopularniejsze na zagranicznych stołach? Z jakimi wielkanocnymi przysmakami spotkamy się w różnych krajach ?
Grecka Wielkanoc
Greckie obchody wielkanocne są bardzo tradycyjne. Grecy przywiązują wielką wagę zwłaszcza do postu, a celebrowanie Świąt rozpoczyna się już w Wielki Piątek, gdy raczą się zupą z pasty sezamowej, octu oraz cebuli. W sobotę o północy jest pora na tradycyjną zupę – magiritsa – przypominającą nasze polskie flaki. Potrawa przygotowana jest z owczych podrobów i wywodzi się z kuchni ubogich Greków.
Niedziela to dzień wielogodzinnego pieczenia baraniny, która następnie jest podawana z ryżem i warzywami. Potrawą, którą podaje się tylko w Wielkanoc jest kokoretsi (rodzaj kiełbasy).
Włoski placek
Typowym włoskim daniem jest pasqualina – placek z kruchego ciasta, nadziewany szpinakiem i ricottą oraz ugotowanym jajkami. Włosi rozpoczynają świętowanie od obfitego śniadania z różnymi rodzajami fritatty. Jednak dopiero obiad jest najbardziej odświętny. Wielkanocne menu mieszkańca Włoch urozmaicone jest od regionu, w którym żyje. Popularne są rozmaite makarony w lekkim sosie, świąteczna kiełbasa (sopressante), rozmaite rodzaje baraniny, a także fiadoni (drożdżowe pierożki).
Niemiecka pieczeń
U naszych zachodnich sąsiadów święta rozpoczynają się już w Wielki Czwartek Gründonnerstag – wówczas Niemcy spożywają zielone potrawy, a zwłaszcza nowalijki. W Niemczech nie obowiązuje typowy dla Polski piątkowy post. Na niedzielnym stole królują oczywiście jajka, wędliny i drożdżowe babki oraz serniki. Natomiast podczas obiadu najpopularniejsza jest aromatyczna pieczeń barania przyprawiona ziołami
Francuskie słodycze
Francuska Wielkanoc jest o wiele mniej huczna niż Boże Narodzenie, jednak charakteryzuje się typowymi potrawami. Piątek jest tradycyjnym dniem postu – podaje się czosnkowy sos L’aïol z dodatkiem warzyw oraz ryb. W dniu tym jajka są zakazane!
W niektórych regionach niedzielne świętowanie zaczyna się szampanem oraz foie gras, popularne są również ciasta w formie baranków. Francuzi również mają swoją wersję babki – nid de pâques (gniazdo Wielkanocy). Wypiek ozdobiony jest gałązkami, co ma nawiązywać do nazwy, natomiast środek wypełniony jest czekoladowymi jajeczkami lub innymi słodyczami.
Norweskie wyprawy
Norweskie potrawy Wielkanocne to przede wszystkim jajka pod każdą postacią, domowy chleb oraz różne pieczenie. Norwegowie podczas Wielkanocy rozkoszują się ziołową jagnięciną zapiekaną z kozim serem. Podobnie, jak w Polsce podczas Bożego Narodzenia wielką popularnością cieszą się pomarańcze.
Święta wielkanocne są również terminem rozpoczęcia wiosennych wypraw. Wielu Norwegów decyduje się na opuszczenie domu i rozpoczęcie okresu grillowego.
Brytyjski keks
Jednym z najstarszych wielkanocnych przepisów jest brytyjski sminel cake – owocowe ciasto z marcepanową polewą. Wypiek ozdobiony jest 12 kulkami, które nawiązują do postaci apostołów. Ciasto jest tradycyjnie wypiekane w 4. niedzielę postu. Poza tym Anglicy posilają się jajkami na twardo, jagnięciną z sosem miętowym i ziemniakami z zielonym groszkiem, a także tradycyjnym pudingiem w formie tarty z sosem angielskim.
Holenderska chałka
Holenderskie obchody Wielkiej Nocy są bardzo skromne – tradycyjne śniadanie jest nieco bogatsze niż posiłek w typową niedzielę. Mieszkańcy Niderlandów często serwują w ten dzień tylko brunch lub wychodzą na świąteczny posiłek do restauracji. Jedynym aspektem prawdziwie świątecznym jest przygotowanie Paasstol – drożdżówkę z bakaliami i marcepanowym nadzieniem. Tradycyjnie wypiek podawany jest na ciepło z dodatkiem masła.
Jajeczna Słowacja
Słowacja obchody Wielkanocy rozpoczyna już w Niedzielę Palmową – w dzień ten stoły miały być pełne zboża, a beczki pełne wina. Wówczas jedzono długie makarony z makiem (by zboże miało długie i obfite kłosy) oraz sezonowe owoce i warzywa. Wielki Czwartek to u naszych południowych sąsiadów – Zielony czwartek – w dzień ten należy jeść potrawy w tym kolorze np. kapustę, szpinak, czy czosnek niedźwiedzi. W dzień ten piecze się również drożdżówki w kształcie sznura (nawiązujące do powieszenia się Judasza).
W Białą Sobotę tradycyjną potrawą jest kwaśna zupa gotowana na wywarze z wędzonego mięsa i zagęszczana jajkiem. Drugim daniem są bryndzové lub makové opekance.
Typowym przysmakiem naszych południowych sąsiadów jest Hrudka – potrawa z jajek, tłustego mleka oraz ziół. Danie podawane jest z wędzoną szynką, chrzanem oraz buraczkami. Tradycyjne są również pieczenie z jagnięciny, baraniny, czy królika. Na słowackim stole pojawia się również wytrawna baba zwana plnka lub plnina.
Artykuł przygotowała Magdalena Cerecka